Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt de ventilatielucht als warmtebron. Daarmee krijg je op een energiezuinige manier warmte in huis. De warmtepomp komt in de plaats van de ventilatie-unit in je huis (als je die hebt). Je hebt geen aparte buiten-unit nodig.

Meisje met speelgoed windmolentje op de bank. Bespaar energie door je huis te verduurzamen.

Een ventilatiewarmtepomp is alleen mogelijk als je een centrale ventilatie-unit in je huis hebt (ongeveer 3 van de 10 huizen, alleen in huizen die na 1975 zijn gebouwd). De warmtepomp werkt op stroom. Hij werkt meestal samen met de cv-ketel. Omdat hij warme ventilatielucht gebruikt, heeft de warmtepomp ook een hoog rendement als het buiten heel koud is. Maar omdat de hoeveelheid ventilatielucht beperkt is, is het vermogen is niet heel groot.

Heeft jouw huis geen centrale ventilatie-unit? Kijk dan of een hybride warmtepomp iets voor jou is.

Is mijn woning geschikt?

Check hier of een ventilatiewarmtepomp bij jou mogelijk is.

 

  • Je huis heeft een mechanisch ventilatiesysteem. Je herkent dit aan de afvoerkanalen in het plafond van de keuken en badkamer.

     

  • Mechanische ventilatie zit vooral in woningen die tussen 1976 en 2000 zijn gebouwd. Je herkent het aan de ventilatie-box (unit) vlak bij de cv-ketel. Ongeveer 3 van de 10 huizen hebben dit.

  • Heeft jouw huis balansventilatie? Dan is je huis niet geschikt. De warme ventilatielucht wordt namelijk al gebruikt om de binnenkomende lucht op te warmen.

Kosten en subsidie ventilatiewarmtepomp

Voor een ventilatiewarmtepomp kun je subsidie krijgen. Daarmee breng je de aanschafkosten flink omlaag. 

Apparaat Kosten (eenmalig) Subsidie (gemiddeld)
Ventilatiewarmtepomp (bij bestaande cv-ketel) 6.500 euro 2.250 euro

Besparing ventilatiewarmtepomp

Hieronder zie je wat je bespaart in een matig geïsoleerde hoekwoning met 2 personen.

Apparaat Jaarverbruik verwarming en warm water Energiekosten per jaar bij 1,45 euro/m3 en 0,25 euro/kWh Energiekosten per jaar bij 1,45 euro/m3 en 0,37 euro/kWh
hr-ketel 1.450 m3 gas + 240 kWh stroom 2.165 euro 2.195 euro
Ventilatiewarmtepomp met hr-ketel 1.100 m3 gas + 900 kWh per jaar 1.825 euro 1.930 euro
Je bespaart per jaar   340 euro 265 euro

Subsidie: Het subsidiebedrag is afhankelijk van het vermogen en energielabel van de warmtepomp. 

Besparing berekend voor een matig geïsoleerde hoekwoning met 2 personen. Matig geïsoleerd wil zeggen: er zit overal íets van isolatie in dak, vloer en buitenmuren, en in de ramen ten minste dubbel glas.

Energieprijzen. Milieu Centraal rekent voor de jaren 2025-2040 met een gasprijs van 1,45 euro per kuub (m3) gas, en 25 cent voor een kilowattuur stroom. Dit is de gemiddelde gas- en stroomprijs die voor deze jaren wordt verwacht. Dit doen we omdat de besparing niet eenmalig is, maar jaarlijks terugkeert. Op dit moment (januari 2024) is de gasprijs toevallig hetzelfde, maar de stroomprijs is hoger: 37 cent. Daarom rekenen we in de tabellen ook uit wat in 2024 de besparing wordt met deze hogere stroomprijs.

Zeer goed geïsoleerd huis?

In een zeer goed geïsoleerd huis kan een ventilatiewarmtepomp met een elektrische naverwarmer het huis volledig verwarmen. Voor warm water heb je een andere installatie nodig, bijvoorbeeld een zonneboiler met elektrische naverwarming. Je kunt je hr-ketel op gas dan de deur uit doen.

Zo herken je mechanische ventilatie

Een huis met mechanische ventilatie herken je aan de ventilatiebox op zolder en de afvoerkanalen in de keuken en badkamer. De verse lucht wordt aangevoerd door roosters of klepraampjes. Er zitten géén ventielen in de woonkamer.

Ventilatiebox hangt naast de cv-ketel op zolder.

Een ventilatiewarmtepomp komt in de plaats van de afvoerunit van de mechanische ventilatie.

Ventilatie: ventiel in de keuken zuigt de lucht af.

In het plafond van de keuken en badkamer zitten afvoerkanalen.

Vind een installateur

Offerte opvragen voor een warmtepomp? In het overzicht vind je installatiebedrijven van warmtepompen. Ook handig: je kunt filteren op kwaliteit en reviews.

Heb of krijg jij een warmtepomp? Deel je energieverbruik!

Om de prestatie van warmtepompen te bestuderen, doen RVO, Techniek Nederland en Netbeheer Nederland een onderzoek: de Installatiemonitor. Iedereen met een warmtepomp en slimme meter kan meedoen. Deelnemen is heel makkelijk: je geeft toestemming om je slimme meter uit te lezen, waarna deze gegevens geanonimiseerd verzameld en geanalyseerd worden. Het onderzoek loopt tot eind juni 2026. Als je wilt, kun je jaarlijks een rapport ontvangen over het energieverbruik van jouw eigen warmtepomp.

Vind jouw energieloket

Bij het energieloket van jouw gemeente kun je terecht met vragen en voor onafhankelijk advies. Veel informatie vind je via de website, maar je kunt vaak ook bellen, chatten of een e-mail sturen.