Energie besparen met je VvE
Ben jij eigenaar van een appartement? En wil je die graag energiezuiniger maken? Op deze pagina ontdek je hoe je samen met je VvE je woning kunt verduurzamen.
Voordelen verduurzamen met je VvE
-
Het gebouw wordt een stuk energiezuiniger. Dat is goed voor het milieu én voor je portemonnee.
-
De energierekening daalt en de waarde van je appartement stijgt, doordat het energielabel verbetert.
-
Tegelijkertijd neemt ook het wooncomfort toe, zeker als je achterstallig onderhoud meeneemt.
Verduurzamen met je VvE: wie bepaalt het?
Als je in een huis woont, kun je zelf bepalen of en hoe je gaat verduurzamen. Maar als appartementseigenaar is dat anders. De buitenkant van het gebouw, dus het dak, de muren, de vloer op de begane grond en vaak ook de kozijnen, zijn geen eigendom van jouzelf, maar van de Vereniging van Eigenaars (VvE).
Het is de verantwoordelijkheid van de vereniging om het gebouw te verduurzamen en zo klaar te maken voor de toekomst. Als appartementseigenaar ben je onderdeel van de vereniging, samen met alle andere woningeigenaren in het gebouw. Verduurzamen doe je dus met elkaar.
Het helpt veel om een kartrekker te hebben in de VvE. Iemand die met enthousiasme de verduurzaming aanjaagt en mensen samenbrengt.
Chantal Brink in haar raamkozijn.
Onze belangrijkste tip is: Wacht niet op je VvE-beheerder, maar neem zelf het initiatief. Ingrid de Moel (bestuurder) & Chantal Brink (eigenaar-bewoner)
Hoe werkt een VvE?
Wil je weten hoe samenwerken met je VvE precies gaat? Bekijk deze informatie over hoe VvE’s in elkaar zitten.
Als je een appartement koopt, ben je automatisch lid van de vereniging van eigenaren (VvE). De dagelijkse leiding van een VvE ligt bij het bestuur. Soms is er ook een beheerder betrokken die de VvE ondersteunt. Een veelvoorkomend misverstand is dat het bestuur of de beheerder de VvE is. Maar dat is niet zo: de VvE ben je samen, met alle appartementseigenaren in het gebouw.
De taak van de VvE is om samen het gebouw te beheren en te onderhouden. Een VvE is verplicht om geld te reserveren voor groot onderhoud. Dit gebeurt in een reservefonds. Als de vereniging goed georganiseerd is, heeft deze een Meerjarenonderhoudsplan (MJOP). In dit plan staat welk onderhoud de VvE de komende jaren gaat uitvoeren en wat dit kost.
Steeds meer VvE’s hebben daarnaast ook een DMJOP, een Duurzaam Meerjarenonderhoudsplan. Hierin plannen ze de verduurzaming van het gebouw, waar mogelijk gecombineerd met onderhoud.
Sommige appartementseigenaren merken helemaal niets van hun VvE. Er wordt nooit vergaderd, en soms hoeft er niets of heel weinig te worden betaald aan VvE-bijdrage.
Dat lijkt voordelig, maar niets is minder waar. Want als je niets aan onderhoud doet gaat ook de staat van het gebouw hard achteruit. Bovendien ben je als VvE tot een aantal dingen wettelijk verplicht. De VvE moet ingeschreven zijn in het Kadaster en het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. En ze moet bijvoorbeeld geld reserveren voor groot onderhoud. Tijd dus om die slapende VvE wakker te schudden.
Bij de oprichting heeft iedere VvE de afspraken vastgelegd in een splitsingsakte. Dit is een notariële akte (een officieel juridisch document) waarin onder andere staat hoe het bezit verdeeld is en hoe de VvE beslissingen maakt. Meestal is de splitsingsakte gemaakt op basis van een zogeheten modelovereenkomst (MR). Dit is een standaard contract opgesteld door de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie.
Als je weet welk MR jouw VvE gebruikt, kun je makkelijker terugvinden welke regels jouw VvE heeft. Je vindt dit in het begin van de akte, doordat er bijvoorbeeld staat: ‘Modelregelement 1992’. Wanneer je deze term vervolgens online opzoekt, vind je welke regels er in dit MR staan.
Een VvE neemt beslissingen via een Algemene Ledenvergadering (ALV), waar de eigenaars samenkomen. Voor een energieadvies of grote verduurzamingsmaatregelen is goedkeuring nodig van de ALV. De beslissing moet aan een paar eisen voldoen:
- De ALV is rechtsgeldig georganiseerd. Op de website van Eigen Huis lees je hoe je dit doet.
- Er zijn genoeg mensen aanwezig (het quorum).
- Een gekwalificeerde meerderheid stemt voor.
- In de splitsingsakte is terug te vinden hoeveel mensen aanwezig moeten zijn en wat binnen jouw VvE een gekwalificeerde meerderheid is.
De huurders in het gebouw zijn geen onderdeel van de VvE, want ze zijn geen eigenaren. De verhuurders wel, zoals bijvoorbeeld een woningcorporatie. Wel is het goed om de huurders tijdens de verduurzaming goed op de hoogte te houden. Dit is in principe een taak van de verhuurder. Maar met je buren een praatje houden, is natuurlijk ook een goed idee. En nodig de huurders ook waar nodig uit voor de informatiesessies.
Waar vind ik hulp?
Verduurzaming van een VvE is soms behoorlijk lastig. Heb je hulp nodig? Dan kun je terecht bij de volgende partijen:
- Sommige gemeenten hebben een informatiepunt waar je terecht kunt met vragen. Zoek op de website van je gemeente hoe zij jou kunnen helpen.
- Belangenorganisaties zoals VvE Belang of Vereniging Eigen Huis hebben veel kennis over de verduurzaming van VvE’s. Je kunt bij hen terecht voor informatie en advies.
- Via de Duurzame Huizenroute kun je in contact komen met ervaringsdeskundigen.
- Sommige VvE’s hebben een beheerder. Een goede beheerder kan je ook goed bij de verduurzaming helpen.
- Een procesbegeleider helpt je door het verduurzamingsproces heen.
- Ook zijn er veel onafhankelijk adviseurs die vragen kunnen beantwoorden op specifieke gebieden. Zoals financiën, juridische zaken of vragen over energie. In dit overzicht vind je gekwalificeerde energieadviseurs.
Wat je zelf al kunt doen
Wil je meteen aan de slag om je appartement duurzamer te maken? Er zijn ook kleine dingen die je kunt doen om je eigen appartement energiezuiniger te maken. Hier hoef je niets over af te spreken met je VvE. Denk aan:
-
Plak radiatorfolie die de warmte de kamer terug in kaatst.
-
Plaats een radiatorventilator die de warmte beter door de kamer heen verspreidt.
-
Je kunt je douchekop vervangen door een waterbesparende douchekop.
-
Haal gordijnen die voor de radiator hangen weg, ze blokkeren de warmte.
-
Haal je radiatorombouw weg (en stof meteen je radiator af!) zodat de warmte niet meer tegengehouden wordt.
-
Vervang je lampen door ledverlichting.
-
Zet op de warmwaterkraan van de wasbakken en in de keuken een waterbesparend mondstuk of doorstroombegrenzer.