Hoe zorg je dat je andere bewoners meekrijgt?
Een VvE is 90% emotie en 10% techniek en geld. Inge van Beek, strategisch adviseur gemeenten
In gesprek met je buren
Sommige van je medebewoners zullen direct enthousiast zijn over je plannen, maar er zullen ook mensen zijn die twijfelen. Bijvoorbeeld omdat ze geen zin hebben in gedoe, denken dat verduurzamen niet kan, of zijn bang voor hoge kosten. Let op deze dingen om ervoor te zorgen dat je hen mee krijgt:
-
Vind medestanders en richt een duurzaamheidscommissie op. Zo kun je niet alleen de werklast verdelen, maar blijf je elkaar ook inspireren. Met een commissie straal je professionaliteit en daadkracht uit naar de andere bewoners.
-
Denk van tevoren goed na over hoe je je medebewoners gaat bereiken: van nieuwsbrief tot flyers tot eigen app-groep. Probeer het liefst meerdere manieren, zodat je iedereen bereikt.
-
Neem je medebewoners mee in het proces. Maak ze eerst enthousiast door over de voordelen te vertellen. Doe pas in een later stadium een concreter voorstel. Zo kunnen zij aan het idee wennen.
-
Wees ervan bewust dat veel mensen verduurzaming een moeilijk onderwerp vinden. Leg daarom de voordelen duidelijk uit en gebruik hierbij makkelijke taal.
-
Als je een nieuwsbrief of belangrijk document gaat versturen, vraag dan vooraf aan iemand om het te proeflezen om te kijken of alles duidelijk is. Kies het liefst iemand die nog niet zo bekend is met het onderwerp.
-
Bereid bijeenkomsten zo goed mogelijk voor. Zorg ervan dat je zo goed op de hoogte bent van wat je wilt bereiken, hoe het werkt, wat het gaat kosten en wat het gaat opleveren. Als jij duidelijk antwoord kunt geven, neemt dat twijfels weg. Als je te veel detail nodig hebt of onzeker bent, kun je ook een expert uitnodigen. Let er wel op dat dit een onafhankelijke adviseur is die niets te maken heeft met de uiteindelijke besluitvorming.
-
Luister goed naar de bezwaren van anderen en neem die serieus. Vraag ook naar de wensen van de ander en kijk hoe die aansluiten bij wat je voor elkaar wilt krijgen. Bijvoorbeeld isoleren en geld besparen.
-
Heb geduld. Hou er rekening mee dat het even kan duren voordat iedereen ‘om’ is.
-
Vier het succes met een opleveringsfeest!
Hoe zorg je dat iedereen je plan kent?
Om je medebewoners mee te krijgen, moet je zorgen dat ze niet alleen weten van de plannen, maar er ook vertrouwen in hebben. Daarom is het goed om te bepalen je hoe je mensen aanspreekt, waarover, op welke momenten en op welke manieren en dit vast te leggen in een communicatieplan.
Download hier een informatiedocument met uitleg over het communicatieplan en een voorbeeld in word.
Omgaan met weerstand
Verandering is lastig en niet iedereen zal hiervoor openstaan. Hieronder delen we een paar tips van hoe je een ‘nee’ in een ‘ja’ kunt ombuigen.
Ik bepaal het zelf wel!
Het idee dat iemand anders bepaalt wat er gebeurt, stuit mensen vaak tegen de borst. Ze willen graag zelf de baas zijn en het gevoel hebben dat hun vrijheid behouden wordt. Zo ga je hier mee om:
-
Geef keuzes
Door verschillende opties te presenteren (die wel je uiteindelijke doel onderstrepen) ben jij niet degene die bepaalt wat men moet doen, maar zijn mensen vrij om te kiezen. -
Laat zien dat je hun kant van het verhaal begrijpt
Zorg dat je weet welke tegenargumenten er zijn en erken deze. -
Laat zien dat jullie in hetzelfde team zitten
Door te benadrukken dat jullie samenwerken, laat je zien dat jullie samen sterker staan, in plaats van tegenover elkaar staan. -
Laat tegenstanders zelf nadenken
Hapklare antwoorden aanleveren kan zorgen voor een allergie voor bemoeienis. Laat hen daarom zelf tot antwoorden komen.
Dat zeg je nou wel maar...
Verduurzamingsmaatregelen zijn grote beslissingen, die je niet zomaar neemt. Mensen hebben een fundamentele behoefte aan zekerheid. Zo kan jij hen zekerheid geven:
-
Geef garanties
Ontdek waar de andere bewoners twijfels over hebben en laat zien waarom de twijfels ongegrond zijn. Als het niet lukt om garanties te geven, zorg dan dat je zoveel mogelijk duidelijkheid geeft. -
Bekijk het met een toekomstbril
Bij dingen die in de nabije toekomst gedaan moeten worden, voelen we meer weerstand dan dingen die we in de toekomst moeten doen. Zorg dus dat als je dingen nodig hebt van mensen, dat je hen niet vraag om direct actie te ondernemen, maar geef hen tijd. -
Vind een ambassadeur
Als duurzaamheidscommisie lijken jullie misschien wat verder af te staan van de rest van de bewoners. Kijk of er bewoners zijn die niet in de commissie zitten, die de boodschap uit kunnen dragen.
We doen het toch al jaren zo?
Verandering kost moeite en energie en daar hebben we maar een beperkte hoeveelheid per dag van. Zo zorg je dat andere bewoners toch in beweging komen:
-
Maak het makkelijk
De makkelijkste weg kost de minste energie, dus kijk of daar je rekening mee kan houden. -
Tegenslagen horen erbij
In een ideale wereld… Laten we daar stoppen. In de echte wereld zal niet alles vlekkeloos gaan. Bereid mensen daarom voor op tegenslagen door op dat moment een oplossing aan te kunnen bieden.
Iedereen op de hoogte
Als je wilt dat iedereen overtuigd raakt van jouw plannen, dan moeten ze natuurlijk wel weten waar die plannen overgaan. Iedereen op de hoogte houden is daarom een essentieel onderdeel van je project. Een communicatieplan helpt daarbij.
Met een communicatieplan leg je van tevoren vast wat je wilt vertellen, aan wie je dat wilt vertellen, hoe en wanneer je dat wilt vertellen. Door even de tijd te nemen om hierover na te denken, zul je zien dat later in het project tijd wint en dat jouw doordachte manier van informeren je buren voor je plan zal winnen.
Download hier een voorbeeld van een communicatieplan en meer uitleg.